Herfst in Archeon

Herfst in Archeon

20-10-2023

Zet een grote stap terug in de tijd en beleef de geschiedenis tijdens de herfst in Archeon. Met extra veel leuke activiteiten op het programma en tijdens de weekenden speciale thema's valt er genoeg te beleven. 

Stap in het Schoenenweekend – 21 en 22 oktober
Stap in de voetsporen van onze voorouders. Tijdens het schoenenweekend ontdek je hoe men in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen er 'letterlijk' bijliep. Dit weekend is het ook het feest van Crispinus en Crispianus, de patroonheiligen van de schoenmaker. De processie van Sint Crispijn staat op het programma in de middeleeuwen waaraan iedereen kan deelnemen. Zet op 21 en 22 oktober een stap terug in de tijd tijdens het schoenenweekend.

Op bezoek bij smeden - 28 en 29 oktober
Op zaterdag 28 en zondag 29 oktober is het 'Smeedweekend’ in Archeon. Bezoekers kunnen meekijken bij de vuursteensmid, de bronsgieter, de ijzermakers en de "gewone” smid, die in dit weekend helemaal in de belangstelling staan. 

middeleeuwen-Smid1.jpg

Informatief herfstverhaaltje: Middeleeuwse fruit-ervaringen
Middeleeuwers zagen het zo: wat in een boom kan groeien, is hoog verheven. Het komt van dichtbij de hemel en is nobel voedsel. Toch moest je er zeker niet te veel van nemen. En dan liefst nog gekookt of op een andere wijze bereid. Fruit had namelijk een enorme kracht, en kon je hele gestel uit evenwicht brengen. Voor kinderen werd het eten van fruit al helemaal afgeraden.

Er golden allerlei regels en adviezen. Het lichte zomerfruit, dat snel bederft, moest uitsluitend voorafgaand aan een maaltijd genomen worden. Maar het zwaardere herfstfruit, zoals appels, peren en kastanjes golden juist als toetje. Ze bevorderden de spijsvertering. Al werd voor de peer wel gewaarschuwd: deze was van zichzelf al zo moeilijk verteerbaar, dat hij het beste in wijn in plaats van water gekookt kon worden.

Gekonfijt fruit en jam werd op doktersrecept geconsumeerd. Het luxe spul was verkrijgbaar bij barbiers en apothekers. Daar konden zelfs exotische soorten onder zijn, zoals citroen en bittere sinaasappel uit mediterrane streken, want omdat het goed houdbaar was, kon het ver reizen.

Ook al dit mierzoete lekkers gold als nagerecht met heilzame effecten. Een dertiende-eeuws Andalusisch kookboek, in het Arabisch, beschreef verschillende recepten voor vruchtensiropen, van onder meer granaatappels, citroen, appels, druiven en kweeperen. Een (waarschijnlijk) veertiende-eeuws Catalaans kookboek bevatte maar liefst 33 recepten voor gekonfijt fruit en confituren van vele soorten vruchten en noten.

Om het wat eenvoudiger en vooral goedkoper te houden werden appels ook wel gedroogd, zodat ze langere tijd goed bleven. Die konden zelfs uiteindelijk nog dienen in de vastentijd na carnaval, als alle dierlijk voedsel taboe was en er nog maar weinig plantaardigs van het land kwam. Voor de zekerheid werden de gedroogde appeltjes dan natuurlijk wel eerst even goed gekookt.

appelboom middeleeuwen

Meer lezen?

  • Tentoonstelling geopend door burgemeester
  • Licht Festival Museumpark Archeon
  • Nieuwe Icoon van Alphen
  • Terugblik 20e Midwinter Fair

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2025 Archeon, SERA Business Design