In Memoriam

In Memoriam

21-10-2024

Gerard F. IJzereef, oprichter van Museumpark Archeon, overleden

Op 14 oktober 2024 is van ons heen gegaan Gerard F. IJzereef, de initiatiefnemer en oprichter van Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn.

In de late jaren '80 en vroege jaren '90 zette Gerard IJzereef, professor in de experimentele archeologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, zijn visie om in een archeologisch openluchtmuseum. Geïnspireerd door Scandinavische musea zoals het Deense Sagnlandet Lejre, vond hij in de polder Kerck en Zanen de perfecte plek om Archeon te realiseren. In 1994 opende het museum zijn deuren en biedt sindsdien bezoekers de mogelijkheid om ‘De Wereld van gisteren vandaag te beleven’.

Gerard IJzereef liet een blijvende nalatenschap achter. Het hele park en de meer dan 45 reconstructies zijn onder zijn leiding en inspiratie ontwikkeld en op een fantastische wijze en uiterst zorgvuldig gebouwd. Zijn levenswerk, Museumpark Archeon, is uitgegroeid tot een unieke plek waar geschiedenis op een levendige manier wordt beleefd. Duizenden bezoekers genieten jaarlijks van de reconstructies van het verleden en de prachtige omgeving die hij heeft helpen creëren.

Wij zullen hem missen, maar zijn nalatenschap leeft voort.

Rust zacht, Gerard.

Museumpark Archeon

Stichting Museumpark Archeon

Vereniging Vrienden van Archeon

G.IJzereef bij de door hem gemaakt replica  Zw. 4- 6 mei 2022 (1).JPG

 

Meer lezen?

  • In Memoriam
  • VPRO OVT live vanuit Archeon
  • Nieuwsbrief Herfstvakantie 2024
  • Terugblik op de Grijze Jager Dag 2024

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design