Romeins Festival 2024: we hebben genoten!

Romeins Festival 2024: we hebben genoten!

19-08-2024

Het Internationaal Romeins Festival ging op 4 augustus van start en door het hele Romeinse gedeelte van Archeon waren Romeinen te vinden. Niet alleen uit Nederland, maar ook buitenlandse groepen sloegen hun kamp op en brachten ambachtslieden, legionairs en vrouw en kind met zich mee. In de eerste week waren levende geschiedenisgroepen Legio II Avgvsta uit Nederland en Legio II Avgvsta uit Engeland aanwezig en in de tweede week sloot ook Legio Secvnda Consvlaris uit Italië zich aan. Het kwik bereikte ware Italiaanse temperaturen, maar bezoekers aarzelde niet om toch langs te komen om de Romeinen te bewonderen!

Dagelijks werd in de gedemonstreert hoe een Romeins legioen in elkaar zat. Aanvallen, verdedigen en samenwerken; alles kwam voorbij. Tijdens de Gladiatorenshow werd weer extra uitgepakt met maarliefst twee gevechten waarin gestreden werd om de vrijheid. Verschillende soorten gladiatoren lieten hun vechtkunsten zien met allerlei wapens. Natuurlijk waren ook de ambachtslieden aanwezig. Met veel passie toonden zij hun creatisch aan geïnteresseerde bezoekers.

Volgend jaar ontvangen we alle Romeinen weer met veel plezier!

Spartacus Theatrum Aanligdiner

Nieuw dit jaar was het spectaculaire Spartacus Theatrum Aanligdiner. Op vrijdag 16 augustus werd in de Romeinse Herberg een groots bacchanaal georganiseerd met volop vertier, vermaak en een heus aanligdiner. Men kon genieten van heerlijke Romeinse gerechten in uiteraard Romeinse kledij. De Romeinse slaven legden bezoekers tijdens deze dinershow in de watten met heerlijk eten en verzorgden daarnaast een fantastische show waar zij middenin zaten. Met veel zang, dans, theater en spannende gevechten door onze professionele gladiatoren, midden in de eetzaal.

Een reactie van een bezoeker uit de zaal:

Wat een avond was het gister! Als geschiedenis fans en dan met name de Romeinse tijd (ja ik ben zo'n man die bijna dagelijks aan het Romeinse rijk denkt ;-) )  hebben we echt zitten te genieten. De muziek en de zang waren heel mooi uitgevoerd en vertelden mooi het verhaal. 

En het was zo gaaf om te zien dat er tussen de grote scènes door ook allemaal kleine verhaaltjes te ontdekken waren. De afgunst van de bedienende slaven tov de privé slaaf van Antoninus bijvoorbeeld (en hoe de privé slaaf de hele tijd Antoninus volgde en zat mee te knikken), of de verliefde slaaf die vaak even zat te pulken aan zijn vriendin. Marcus kwam even met me gokken en wilde ook daadwerkelijk geld zien toen ik verloor. Hoe goed iedereen in zijn of haar rol zat, geweldig! <3

We kunnen moeilijk alle momenten die ons bij zijn gebleven in de mail benoemen want dat zou een herhaling van de hele avond zijn, maar wat was het gaaf. Ik hoop dat deze mail bij de cast en crew kan komen zodat we kunnen zeggen dat ze het fantastisch gedaan hebben. Dat hoopte ik gister bij het verlaten van de herberg te doen, maar toen bleek het helaas al te laat... Het was een heel indrukwekkend einde.

Romeins festival collage 1 2024.png

Romeins festival collage 2 2024.png

Romeins festival collage 3 2024.png

Beige minimalist photo collage.png

Meer lezen?

  • Romeins Festival 2024: we hebben genoten!
  • Romeinen bezoek Wilhelmina Kinderziekenhuis
  • Romeinen behalen Telegraaf
  • Modeweekend Archeon in het AD

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design