Sint Jan

Sint Jan

20-06-2022

Altijd herkenbaar aan zijn ruige kleding, de ‘kemelharen’ mantel die de bijbel noemt: Johannes de Doper. Hij was een halfjaar ouder dan zijn neef Jezus en vertelde over hem voordat deze zelf actief werd. Hij wordt gezien als een baken, een lichttoorts in het donker.

Zijn feestdag valt samen met de zonnewende, de tijd waarop de zon het krachtigst is en de nachten kort duren. De meeste heiligen hebben hun feestdag op hun sterfdag, maar bij Johannes de Doper is het zijn geboortedag. Dat is precies een halfjaar voor kerst.

Johannes de Doper stierf op het moment dat Jezus aan zijn werk begon. Hij was gevangen gezet door de koning en werd op verzoek van de koningin onthoofd. Op middeleeuwse afbeeldingen daarvan zie je vaak een beul zonder kap en zonder broek, om te laten zien wat een laaghartige en onrechtvaardige daad deze terechtstelling was.

Het Sint Jansfeest werd al snel een van de meest populaire feesten. Mogelijk was het een combinatie met voor-christelijke tradities. In alle landen ontstonden verschillende variaties, maar vuur was altijd belangrijk. Verder werden er vaak rozetten of kransen van betekenisrijke of geneeskrachtige planten gemaakt om de huizen te versieren of om op het water te laten drijven. Het Sint Jansfeest gold namelijk ook als een feest van heling. Het vuur zuiverde de lucht en voormalige vijanden omhelsden elkaar in de kortste nacht.

Meer lezen?

  • Tentoonstelling geopend door burgemeester
  • Licht Festival Museumpark Archeon
  • Nieuwe Icoon van Alphen
  • Terugblik 20e Midwinter Fair

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2025 Archeon, SERA Business Design