VPRO OVT live vanuit Archeon

VPRO OVT live vanuit Archeon

20-10-2024

In de maand oktober, de Maand van de Geschiedenis, reist het VPRO-radioprogramma OVT iedere zondag af naar een museum in Nederland. Op zondag 18 oktober was Museumpark Archeon de locatie voor de live-uitzending. Met Laura Stek en Julie Blussé. Het thema van de Maand van de Geschiedenis is dit jaar ‘Echt Nep’.

WhatsApp Image 2024-10-21 at 11.29.11 (1).jpeg

Museumpark Archeon is een perfecte plek voor dit thema, met zijn reconstructies van gebouwen en huisraad gebaseerd op archeologische vondsten, en historische taferelen die door Archeotolken (re-enactors) tot leven worden gebracht. Tijdens de uitzending werd er onder andere gesproken over wat de waarde van deze reconstructies en re-enactments. Archeoloog Yvonne Lammers en re-enactment-antropoloog Lize Zurné gingen hierover in gesprek met presentatoren Laura Stek en Julie Blussé.

Verder kwamen boeiende onderwerpen aan bod, zoals het Vrouwenkorps van het KNIL, de "echt neppe" asielcrisis, Louis Armstrong in West-Friesland en wijnfraude. Natuurlijk was er een live-verslag vanuit het park. Verslaggever Christianne Alvarado maakte een kleine tijdreis en ging in gesprek met Archeotolken in Archeon. Zo sprak zij in de middeleeuwen met Broeder Bert over de processie van de St. Crispijn en St. Crispaen.

Prehistorie met Dick van Heusden: luister het fragment

Romeinse tijd met Sade Devilee: luister het fragment

Middeleeuwen met Broeder Bert Paardekooper: luister het fragment

Wil je de hele uitzending terugluisteren? Klik dan hier

WhatsApp Image 2024-10-21 at 11.29.25 (5).jpeg

Meer lezen?

  • In Memoriam
  • VPRO OVT live vanuit Archeon
  • Nieuwsbrief Herfstvakantie 2024
  • Terugblik op de Grijze Jager Dag 2024

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design