Winnaar Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckman 2023

Winnaar Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckman 2023

16-09-2023

Winnaar Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckmanprijs 2023

ALPHEN AAN DEN RIJN - Zaterdag 16 september is in de Romeinse Herberg van Archeon de Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckmanprijs uitgereikt door wethouder Gert-Jan Schotanus, de voorzitter van de jury Hubert Slings en Archeon directeur Jack Veldman.

Voor de toekenning van de Archeon Thea Beckmanprijs zoekt de jury elk jaar naar goed geschreven verhalen die een overtuigende historische insteek hebben. Als jury constateren we met genoegen dat we niet de enigen zijn die schrijfkwaliteit op waarde weten te schatten.

De vijf boeken die uiteindelijk door ons zijn genomineerd, bieden stuk voor stuk mooie en meeslepende historische verhalen, goed verteld en naar het oordeel van de jury aantrekkelijk voor de doelgroep. Onder de criteria die de jury heeft toegepast, is een gelijkwaardige rol weggelegd voor literaire kwaliteit en historische zeggingskracht. De overtuigingskracht waarmee het verhaal historisch ingebed is, weegt zwaar mee in de beoordeling. 

De genomineerden 2023 (auteur - titel - uitgeverij):  

Els Beerten - De rest van ons leven

Querido, maart 2022

Lida Dijkstra - Schaduw van Toet

Luitingh-Sijthoff, oktober 2021

Jean-Claude van Rijckeghem - Onheilsdochter

Querido, mei 2022

Astrid Sy - Noem geen namen

Luitingh-Sijthoff, april 2021

Anna Woltz - De Tunnel

Querido, mei 2022

Bij deze vijf titels werden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte films gemaakt. Deze werden zaterdag bij de uitreiking gepresenteerd. 

De jury heeft na rijp beraad besloten een van hen tot winnaar van de Archeon Thea Beckmanprijs uit te roepen. De prijs is een geldbedrag van € 1.500,-. De jury van de Archeon Thea Beckmanprijs bestaat uit voorzitter Hubert Slings (Stichting Entoen.nu) en de leden Inge Mooiman (kinderboekwinkel Silvester, Leiden), Liselotte Dessauvagie (Dessgevraagd leesbevordering)  Monique Veldman (Museumpark Archeon), Rutger van Driel (Marnix Academie) en Moniek Warmer (SLO).

Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury, bestaande uit 14 enthousiaste lezers onder begeleiding van Emmy Stevens. De kinderjury heeft op zaterdag 2 september jl. een supergeheime vergadering gehad in de bibliotheek in het Eemhuis te Amersfoort waar zij de gelezen boeken hebben besproken en hun Jonge Beckman winnaar hebben gekozen, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. De winnaar van de Jonge Beckman ontvangt € 1.000,-.   

De Archeon Thea Beckman en Jonge Beckman winnaar is…

De jury heeft besloten de Thea Beckmanprijs 2023 toe te kennen aan “Schaduw van Toet” van Lida Dijkstra, met illustraties van Djenné Fila en uitgegeven door Luitingh-Sijthoff. Volgens de jury:

Lida Dijkstra schreef een prachtig boek waarin farao Toetanchamon, een van de bekendste onbekenden ter wereld, vakkundig en trefzeker in de historische context wordt gezet. De statige wereld van het oude Egypte komt zo heel dichtbij. De terloopse schrijfstijl, schitterende uitvoering en de illustraties van Djenné Fila dragen eraan bij dat dit boek een feest is om (voor) te lezen “

Lida Dijkstra - Schaduw van Toet - Luitingh-Sijthoff

In Schaduw van Toet nemen auteur Lida Dijkstra en illustrator Djenné Fila je mee naar het hof van de farao’s in het oude Egypte. Amany groeit op aan het hof van haar vader, farao Achnaton, en haar moeder, de wonderschone Nefertiti. Ondanks de luxe van een mooi nieuw paleis is haar leven niet gemakkelijk. Haar vader maakt zich niet geliefd bij het volk en haar opa heeft honger naar macht. Amany heeft al vijf zusjes als ze er een halfbroertje bij krijgt: Toetanchamon, een zwak jongetje met een scheef voetje – de toekomstige farao. Ze werpt zich op als zijn beschermer en leert hem alles wat hij moet weten. Als een schaduw leeft ze aan zijn zij, tot het noodlot toeslaat en haar eigen leven in groot gevaar is…

Winnaar TB 2023.jpg

Lees hier het volledige Juryrapport 

De korte film bij ‘Schaduw van Toet’ is gemaakt door Loes van de Laken, student van de Willem de Kooning Academie.

De juryleden van de Jonge Beckmanprijs hebben voor een andere winnaar gekozen, namelijk Astrid Sy met haar boek “Noem geen namen”, ook uitgegeven door Luitingh-Sijthoff. Dit boek werd bekroond tot winnaar van de Archeon Jonge Beckmanprijs 2023. 

Astrid Sy - Noem geen namen -
Luitingh-Sijthoff
Rosie is kinderverzorgster en woont bij haar ouders in een levendige joodse buurt in Amsterdam. Kaat studeert rechten en heeft een moeizame relatie met haar rijke, kille ouders. Dan breekt de oorlog uit. Kaat komt in aanraking met een studentengroep in Utrecht, waar ze de stoutmoedige Josephine leert kennen. Onder het oog van de Duitse soldaten beginnen de drie jonge vrouwen in het diepste geheim met het redden van joodse kinderen. Wat volgt is een gevaarlijke weg…

De korte film bij ‘Noem geen namen’ is gemaakt door Jarmo Willering en Annabel Bakkum, studenten van de Willem de Kooning Academie.

Bekijk hier de uitslagen van de vorige jaren

Foto 1 - winnaars Thea Beckman en Jonge Beckman 2023.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Els Beerten, De rest van ons leven (Querido)

Als kleine jongen verhuist Fredo Santoro met zijn vader van Italië naar Engeland. Hij groeit op in een hechte Italiaanse gemeenschap van kappers en ijsverkopers. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en Mussolini kiest de kant van de Nazi’s. De Engelse regering geeft opdracht alle Italiaanse mannen op te pakken te deporteren. Fredo verstopt zich en weet aan de razzia’s te ontsnappen, maar waar is zijn vader? En waar is zijn thuis?

Els Beerten schreef een meeslepend boek over de coming of age van Fredo en Vittorio, Italiaanse jongens van twee opeenvolgende generaties. De jury heeft bewondering voor het liefdevolle beeld dat ze in haar epos-achtige boek schetst van de ingrijpende gevolgen van oorlog, ontworteling en terugverhuizen naar een vaderland dat je niet meer herkent.

De korte film bij ‘De rest van ons leven’ is gemaakt door Kjettil Gerritsen, student van de Willem de Kooning Academie.

Jean-Claude van Rijckeghem, Onheilsdochter (Querido)

Yrsa, dochter van een Viking stuurman en een Friese slavin, leeft in het Denemarken van eind 9e eeuw. Vanwege haar klompvoet heeft ze het niet gemakkelijk in haar gemeenschap. Op een dag komen de mannen van haar dorp thuis met een gijzelaar van overzee: kloosterzuster Job uit Gent. Yrsa krijgt opdracht op haar te passen. Hoewel de verschillen tussen beide meisjes de boventoon voeren, ontstaat er toch een vriendschap tussen die twee: de start van een ongelofelijk avontuur.

De jury is onder de indruk van de manier waarop Jean-Claude van Rijckeghem in dit boek inzichtelijk maakt hoe de Germaanse Vikingwereld zich verhoudt tot het middeleeuwse christendom. Een groot en serieus onderwerp verpakt in heerlijk speelse avonturenroman.

De korte film bij ‘Onheilsdochter’ is gemaakt door Nick Evers, student van de Willem de Kooning Academie.

Anna Woltz, De Tunnel (Querido)

Zodra het luchtalarm afgaat – en dat is vaak in september 1940 –, vlucht Londen de metrotunnels in. Het leven van de 14-jarige Ella en haar broertje Robbie speelt zich grotendeels ondergronds af, want buiten vallen de bommen. Ze ontmoet er de onverschillige vrijbuiter Jay en de vrijgevochten rijkeluisdochter Quinn en haar excentrieke broer Sebastian. Zo ontstaat er in de tunnel een bijzondere vriendschap.

Anna Woltz schreef een indrukwekkend coming of age-verhaal tegen het achterdoek van de Battle of Britain. De jury is vol lof over dit spannende en met vaart geschreven boek, waarin op een terloopse manier standsverschillen, homoseksualiteit en leven met polio verwerkt zijn.

De korte film bij ‘De Tunnel’ is gemaakt door Wanisha Balak, student van de Willem de Kooning Academie.

 





Meer lezen?

  • Archeon Steunt Sintvoorieder1
  • Nieuwsbrief najaar 2024
  • In Memoriam
  • VPRO OVT live vanuit Archeon

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design