Sint Franciscus Processie

Sint Franciscus Processie

05-10-2025 - 05-10-2025

Sint Franciscus Processie

Bezoekers die de Middeleeuwen willen doen herleven en beleven nodigen wij van harte uit om mee te doen met de Processie van Sint Franciscus van Assisi. Het begin- en eindpunt is het Minderbroeders-klooster. De aanvangstijd vind je in het dagprogramma.

Je kunt een rol vervullen tijdens deze processie. In een handomdraai zie je eruit als Middeleeuwer. We zoeken wimpeldragers, wierookdrager, koster (kinderen), broeders (m), vertegenwoordigers (m/v) van de gilden en tot slot ook huisdieren. Na afloop van de processie ontvangt iedere deelnemer een kleine Middeleeuwse lekkernij.

Voor meer informatie over het Minderbroederskoor ga naar www.minderbroederskoor.nl 

Achtergrond informatie

Sint Franciscus (A.D. 1181/82) - 1226) is vooral bekend om zijn liefde voor de natuur: voor zon, maan en sterren, wind, water, vuur, aarde met daarop de bergen, mensen en dieren. Werelddierendag vieren we niet voor niks op zijn feestdag 4 oktober. Heel bekend is het verhaal dat vogels naar zijn preek kwamen luisteren. In Archeon hebben we het feest naar de dichtstbijzijnde zondag verplaatst.

Franciscus is een rijke jongeman, zoon van een lakenkoopman. Hij wil ridder worden. Hij trekt met andere strijders uit Assisi op tegen de naastgelegen stad Perugia. Hij wordt gevangen genomen totdat hij na een jaar wordt vrijgekocht. Later trekt men weer op tegen Perugia. Maar onderweg kiest hij ervoor om zich om te draaien. Hij kust een melaatse. Want je naaste is het evenbeeld van God. Doe je jouw naaste(n) goed, dan doe je God goed. Maak je niet druk: vertrouw op God. Werp je zorgen op de Heer en Hij zal voor je zorgen. Hij kiest ervoor om geen bezit te hebben en dienstbaar te zijn aan de naaste.

Tijdens zijn gebed voor het kruis in de kerk van San Damiano ervaart hij als opdracht van God om Zijn kerk te gaan restaureren. Eerst gaat hij met hamer, kalk en hout aan het werk. Later begrijpt hij dat hij de Katholieke Kerk vanaf dat moment het best kan restaureren door de armoede voor te leven.

Binnen korte tijd heeft hij duizenden volgelingen die, met toestemming van de Paus, in alle windrichtingen uitzwermen om de mensen over God te vertellen en de medemensen te helpen. Vooral in de groeiende handelssteden worden de blootsvoet zwervende broeders gevraagd om te blijven en wordt hen als onderdak een kelder, schuur of woonhuis aangeboden. Later wordt er voor hen een klooster en kerk gebouwd. Die zijn niet hun eigendom. In tijden van  nood gaan ze uit bedelen om aan eten en drinken te komen.

De volgelingen van Franciscus worden Minderbroeders genoemd. Zij sluiten zich in doen en laten aan bij de minderen in de samenleving. Een sprekend voorbeeld hiervan is Paus Franciscus.

Het middeleeuwse stadje Gravendam bezit een Minderbroedersklooster. De broeders proberen u een indruk te geven van het leven in het klooster via gebed (zang), zielzorg, onderwijs en eten).

In de Broederkeuken hangt een kopie van het kruis van San Damiano. Het is geschilderd door Icoonschilder Jan de Frankrijker die broeder is in het klooster. Dit kruis wordt vandaag in feestelijke processie door ons stadje Gravendam gedragen. Het originele kruis bevindt zich in een kapel van de Kerk van Sinte Clara in Assisië.

Gratis entree met de Museumkaart en Vriendenloterij VIP-kaart.
Programma onder voorbehoud.

Reserveer hier je bezoek.

Meer lezen?

  • 16-11-2024
    Tentoonstelling 'Het verhaal van Nicolaas'
  • 23-11-2024
    De Stad van Sint
  • 30-11-2024
    De Stad van Sint
  • 01-12-2024
    Sinterklaasbrunch

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design