Archeon Thea Beckmanprijs 2016

Archeon Thea Beckmanprijs 2016


Na rijp beraad heeft de jury uit de vele historische boeken die afgelopen twee jaar voor kinderen tot twaalf jaar uitkwamen een zogenoemde longlist van twaalf boeken geselecteerd. Uit deze longlist kiest de jury eind juni een shortlist van vijf boeken. Bij de prijsuitreiking in Archeon op 17 september wordt vervolgens de winnaar van de Thea Beckmanprijs bekend gemaakt.

De Thea Beckmanprijs is de prijs voor het beste historische jeugdboek en wordt ieder jaar uitgereikt in het derde weekend van september in Archeon. Dat weekend zijn ook de Schrijvers van de Ronde Tafel te gast in Archeon. In even jaren wordt de prijs uitgereikt aan boeken van de leeftijdscategorie tot 12 jaar en in de oneven jaren aan boeken voor 12 jaar en ouder.

De jury 2016 bestaat uit: 

Voorzitter: Hubert Slings – Stichting Entoen.nu
Liselotte Dessauvagie – Dessgevraagd leesbevordering 
Henne van Beveren – Silvester Boek en Spel 
Moniek Warmer – Stichting Jaap ter Haar 
Monique Veldman – Directie Museumpark Archeon 

Longlist 2016:

  • Fedor de Beer – Het Kinder transport
  • Wim Bos – De bende van Lijp Kot
  • Arend van Dam – De Vikingen! Verhalen over de Noormannen in NL
  • Jan Heerze – Nergens meer veilig
  • Martha Heesen – Biezel
  • Anneriek van Heugten – Mijn moeder is geen heks
  • Judith Janssen – Verraad in Haarlem
  • Hans Kuyper – De vloek van het zwarte water
  • Selma Noort – De zee kwam door de brievenbus
  • André Nuyens – Nooit meer terug: over de tragische ondergang van Schokland
  • Schrijvers van de Ronde Tafel – Kinderen van het Hoge Huys
  • Alex de Wolf & Mariska Hammerstein – Het verhaal van Hans Brinker

Begin mei heeft de jury van de Thea Beckmanprijs een longlist van twaalf titels geselecteerd uit de vele historische jeugdboeken die afgelopen twee jaar voor kinderen tot twaalf jaar uitkomen. Uit deze longlist heeft de jury nu een shortlist van vijf boeken samengesteld. Bij deze vijf boeken wordt door studenten van de Willem de Koning academie een korte animatie gemaakt. Bij de prijsuitreiking in Archeon op 17 september worden deze filmpjes voor het eerst vertoond en vervolgens wordt de winnaar van de Thea Beckmanprijs bekend gemaakt. 

De Thea Beckmanprijs is de prijs voor het beste historische jeugdboek die jaarlijks wordt uitgereikt in het derde weekend van september in Archeon. Dat weekend zijn ook de Schrijvers van de Ronde Tafel te gast in het Archeon. In de even jaren wordt de prijs uitgereikt aan boeken van de leeftijdscategorie tot 12 jaar en in de oneven jaren aan boeken voor 12 jaar en ouder. 

Shortlist 2016:

  • Fedor de Beer – Het Kinder transport
  • Wim Bos – De bende van Lijp Kot
  • Martha Heesen – Biezel
  • Anneriek van Heugten – Mijn moeder is geen heks
  • Selma Noort – De zee kwam door de brievenbus

Anneriek van Heugten, Mijn moeder is geen heks
De schout zegt dat Nelle, de moeder van Janneke, een heks is. Iedereen gelooft het! En… Nelle geeft het zelf ook toe. Dat doet ze alleen om Janneke te redden. Want de schout wil ook haar pijn doen. Maar als Nelle een heks is, moet ze verbrand worden! Janneke geeft de hoop al bijna op. Maar dan duikt er opeens een bezoeker op…

Wim Bos, De bende van Lijp Kot
Amsterdam, achttiende eeuw. Sinds zijn vader twee jaar eerder vertrok met de walvisvaart, woont de elfjarige Pontus in het Aalmoezeniersweeshuis. Al mist hij zijn pa, zijn leven is zo slecht nog niet, zeker niet sinds hij een baantje heeft als bezorger op de vismarkt. Maar dan slaat het noodlot toe. In een steeg waar hij net vis heeft afgeleverd, vindt Pontus een halfdode man - en voor hij het weet wordt hij beschuldigd van moord en moet hij uit handen zien te blijven van de schout en zijn rakkers. Gelukkig vindt hij een schuilplaats bij de excentrieke bandiet Lijp Kot en de mooie Meintje, maar daarvoor moet hij zich wel bij hun boevenbende aansluiten. Terwijl zijn vader hem zo op het hart had gedrukt om zich nooit tot stelen te verlagen. Hoewel Lijp en Meintje en hun kompanen hem een nieuw thuis bieden, valt het bendeleven Pontus steeds zwaarder. Zal hij zijn naam en eer kunnen herstellen?

Fedor de Beer, Het Kindertransport
Tijdens de begrafenis van oma Vliegmachien is de dertienjarige Marit verdrietig, maar ook boos. Boos op haar moeder, een beroemd violiste, die schittert door afwezigheid. Ongelooflijk, vindt Marit. Of toch niet? Wie was die lieve, drukke oma Vliegmachien eigenlijk? Na haar dood stapelen de raadsels zich in rap tempo op. Waarom verstuurde oma ansichtkaarten van over de hele wereld naar zichzelf? En wat betekenen de vreemde tekens en de datum in het medaillon dat Marit van haar erft? Met hulp uit onverwachte hoek ontrafelt Marit de waarheid over oma Vliegmachien. Haar speurtocht eindigt bij de trein vol Joodse kinderen die in juni 1943 van Vught naar Sobibor denderde: het Kindertransport.

Selma Noort, De zee kwam door de brievenbus
Als midden in de nacht de storm langs het huis raast, moeten Liesje, Swaan, hun broertje Bert en hun vader en moeder snel naar zolder. Ze zijn niet veilig voor het water, dat het huis binnenstroomt, zelfs via de brievenbus. Het wordt steeds enger omdat het water maar blijft stijgen. Als een reddingsboot voorbij vaart, gooit vader zijn twee dochters er vanuit de dakgoot in. De meisjes belanden in een opvangcentrum en moeten afwachten of ze hun ouders nog terug zullen zien. Dit prachtige verhaal vertelt hoe kinderen de watersnoodramp van 1953 in Zeeland hebben beleefd. Achterin het boek staat informatie over diezelfde ramp.

Martha Heesen, Biezel
Bies woont al bijna een jaar met haar ouders in een afgelegen boerderijtje, en ze is wel gewend aan de lange donkere bosweg waar het zo spookt, aan de dorpsmeisjes die weinig van haar willen weten, en aan de geheimzinnige nieuwe Indische kinderen op school. Maar aan een paar dingen wíl ze niet wennen. Ze wil niet dat kinderen vragen: wat doet jouw vader? Ze wil ook niet dat de lieve buurvrouw Sofia in het dorp wordt uitgescholden, en dat haar huisje met stenen wordt bekogeld. En ze wil al helemaal niets meer horen over de oorlog, die eeuwige vervelende oorlog! Want die is nu toch al dertien jaar voorbij?

De winnaar Thea Beckmanprijs 2016: Selma Noort - De zee kwam door de brievenbus
De jury is zeer onder de indruk van de manier waarop de auteur erin slaagt om voor haar jonge doelgroep met zo weinig woorden een zo goed lopend verhaal neer te zetten. Je kijkt door de ogen en kruipt in de huid van een nuchter en realistisch achtjarig kind dat het leven, ook in afschuwelijke gebeurtenissen, neemt zoals het komt.

De jury heeft besloten de Archeon Thea Beckmanprijs 2016 toe te kennen aan de prachtige jeugdroman De zee kwam door de brievenbus van Selma Noort.

"Mijn vader gooide mij van het dak. Ik kon het niet begrijpen. Wie gooit zijn kind nou weg? Mijn vader. Papa."Als midden in de nacht de storm langs hun Zeeuwse huis raast, moeten Liesje, Swaan, hun broertje Bert en hun vader en moeder snel naar zolder. Ze zijn niet veilig voor het water, dat het huis binnenstroomt, zelfs via de brievenbus. Het wordt steeds enger omdat het water maar blijft stijgen. Als een reddingsboot voorbij vaart, gooit vader zijn twee dochters er vanuit de dakgoot in. De meisjes belanden in een opvangcentrum enmoeten afwachten of ze hun ouders ooit nog terug zullen zien.

Lees meer over de Archeon Thea Beckmanprijs

Volg ons op social media:

© 2025 Archeon, SERA Business Design