Archeon Thea Beckmanprijs 2020

Archeon Thea Beckmanprijs 2020


Voor het 16e jaar wordt traditie getrouw in het derde weekend in september in Archeon de Archeon Thea Beckmanprijs uitgereikt aan het beste historische jeugdboek. De jury kijkt naar historische jeugdromans die én goed geschreven zijn én die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen in het verleden. Door het lezen over de geschiedenis leren kinderen en jongeren immers ook iets over de huidige maatschappij. De winnaar van de Archeon Thea Beckmaprijs ontvangt € 1000,- van Archeon. Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond.

Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van enthousiaste kinderen leest de shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. De winnaar van de Jonge Beckman ontvangt €500,-  Schrijfster Marte Jongbloed begeleidt deze jury.

Binnen het aanbod van historische boeken verschijnt ieder jaar weer een uiteenlopend palet van nieuwe titels. De jury liet zich door de coronacrisis niet weerhouden en voerde digitaal overleg over de vele gelezen boeken. In 2020 bekroont de jury werk voor kinderen tot 12 jaar. De jury is tot de volgende keuze voor de longlist gekomen (op alfabetische volgorde auteur).

Longlist

  • Annemarie van den Brink & Suzanne Wouda - Oorlog in inkt - Ploegsma, maart 2020
  • Linda Dielemans – Schaduw van de leeuw - Leopold, mei 2018
  • Diverse auteurs - Het grote Rembrandt voorleesboek - Rubinstein, februari 2019
  • Pieter Feller & Tiny Fisscher – Clara - Droomvallei, april 2018
  • Martine Letterie – Verboden te vliegen -Leopold, april 2019
  • Inez van Loon – Mathilde, ik kom je halen. - Clavis, april 2018
  • Schrijvers van de Ronde Tafel – Wij waren erbij - Leopold, november 2019
  • Kathleen Vereecken – Alles komt goed, altijd - Lannoo, november 2018
  • Dolf Verroen – Niemand ziet het - Leopold, november 2019
  • Willemijn de Weerd – Papa, waar blijf je? - Columbus, september 2019

Rondom de meivakantie maakte de jury de vijf titels van de shortlist bekend. Bij deze vijf titels worden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. Op zaterdag 19 september wordt zowel de Archeon Thea Beckmanprijs 2020 als de Jonge Beckman 2020 in Archeon uitgereikt. De Schrijvers van de Ronde Tafel zijn dat hele weekend in Archeon aanwezig.

Shortlist 

  • Linda Dielemans – Schaduw van de leeuw - Leopold, mei 2018
  • Martine Letterie – Verboden te vliegen -Leopold, april 2019
  • Inez van Loon – Mathilde, ik kom je halen. - Clavis, april 2018
  • Kathleen Vereecken – Alles komt goed, altijd - Lannoo, november 2018
  • Dolf Verroen – Niemand ziet het - Leopold, november 2019

De jury bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Henne van Beveren, Liselotte Dessauvagie, Monique Veldman en Moniek Warmer.

Linda Dielemans, Schaduw van de leeuw
Meeslepend avontuur over een meisje uit de prehistorie en de kracht van dromen, gebaseerd op grotschilderingen van tienduizenden jaren geleden.

28.000 jaar geleden. Gewapend met niets dan haar speer reist Joeni over de eindeloze vlakte, waar de wind altijd waait en waar mammoeten, rendierkuddes en grottenleeuwen leven. Verstoten door haar stam gaat ze op zoek naar de waarheid achter haar dromen, die voorspellen wat komen gaat, soms met rampzalige gevolgen…


Film door: Nandi Rieks

Martine Letterie, Verboden te vliegen
Uniek (voorlees)boek voor jonge kinderen over de Tweede Wereldoorlog van Zilveren Griffel-winnares Martine Letterie.

Het is oorlog. De Duitsers nemen alles in beslag. Huizen, fietsen, radio’s… en duiven. Want duiven kunnen boodschappen overbrengen aan de vijand. Fietje moet een list bedenken om de duiven te redden. Gelukkig weet Fietje zeker dat ze de duiven kan verstaan, en zij haar. Vanuit een verrassend perspectief brengt Martine Letterie de Tweede Wereldoorlog tot leven voor jonge kinderen, zoals ze dat eerder zo prachtig gedaan heeft in het met een Zilveren Griffel bekroonde Kinderen met een ster.


Film door Milo Boot

Inez van Loon, Mathilde, ik kom je halen.
Een eerbetoon aan de honderdduizenden naamloze kinderen die overal op de wereld, in heden en verleden, het slachtoffer zijn van kinderarbeid.

De Rupelstreek 1900. Door familieomstandigheden komt Mathilde in het gezin van haar tante en oom terecht. Met negen kinderen wonen ze in een piepklein huisje op een steenbakkerij. Van klein tot groot, iedereen moet keihard meewerken. Mathilde schrikt van het zware leven. Al snel neemt ze het besluit om niet de rest van haar leven op een steenbakkerij door te brengen. Hoe dol ze ook is op Marie, Rosalie, Prosper en Fonske … Ze wil vluchten!


Film door Gerany Koerni

Kathleen Vereecken, Alles komt goed, altijd
Alice woont in België met haar ouders, grote broer Oscar, zus Rosa, broertje Jules en zusje Clara. In dit boek vertelt ze hoe de oorlog uitbreekt – de Eerste Wereldoorlog, die toen nog niet zo heette – en wat dit voor haar leven en familie betekent. Ze zien talloze vluchtelingen voorbijkomen en slaan uiteindelijk ook zelf op de vlucht. Het blijkt zinloos en ze keren weer terug naar hun huis. Maar de oorlog komt steeds dichterbij en hun levens komen steeds meer in gevaar. Langzaam ziet Alice haar familie uiteenvallen en wordt duidelijk dat alles níet altijd goedkomt…


Film door Sophie van Velthoven

Dolf Verroen, Niemand ziet het
1947. Victor weet het al heel lang: hij houdt van jongens. Hij durft er met niemand over te praten. Niet met zijn vader en moeder, niet met meester Maas en helemaal niet met zijn klasgenoten. Totdat een meisje uit zijn klas verliefd op hem wordt…


Film door Rosa Becks

De winnaar is..
Allereerst wil de jury een eervolle vermelding uitdelen aan een boek dat bij alle juryleden hoge ogen gooide. Onze eervolle vermelding gaat naar Linda Dielemans met haar prachtige boek Schaduw van de leeuw.

De winnaar is een boek dat de jury beschouwt als de eerste onder zijns gelijken in deze competitie. Een knap geschreven verhaal over een belangrijk en beladen onderwerp. Een boek dat erin slaagt om jonge kinderen mee te nemen in de – helaas nog altijd actuele – verwarrende werkelijkheid van gewone mensen die terechtkomen in een oorlogssituatie.

De jury heeft besloten de Thea Beckmanprijs 2020 toe te kennen aan Verboden te vliegen van Martine Letterie. Ook de jury van de Jonge Beckman was onder de indruk van het boek van Martine Letterie en geven haar boek ‘Verboden te vliegen’ ee   n eervolle vermelding van de Jonge Beckmanprijs.

Martine Letterie, Verboden te vliegen
Elke dag zorgt Fietje samen met haar broer voor de duiven in het duivenhok. Maar dan wordt het oorlog. De Duitsers nemen alles in beslag. Huizen, fietsen, radio’s… en duiven. Want die kunnen boodschappen overbrengen. Fietje moet een list bedenken om haar duiven te redden. Gelukkig weet ze zeker dat ze de duiven kan verstaan, en zij haar.

Martine Letterie voegt een prachtige vertelling toe aan haar inmiddels indrukwekkende oeuvre over de Tweede Wereldoorlog. De jury is vol lof over de manier waarop ze jonge kinderen door een goed gevonden afwisseling van perspectieven terloops meeneemt in haar oorlogsverhaal. De gesprekken met de duiven blazen lucht in een in wezen loodzware geschiedenis.

Bekijk hier het volledige juryrapport

Lees meer over de Archeon Thea Beckmanprijs

Volg ons op social media:

© 2025 Archeon, SERA Business Design