Archeon Thea Beckmanprijs

Archeon Thea Beckmanprijs

De Thea Beckmanprijs is een prijs voor het beste historische jeugdboek en wordt ieder jaar uitgereikt in het derde weekend van september in Archeon. In de even jaren wordt de Thea Beckmanprijs uitgereikt aan boeken van de leeftijdscategorie tot 12 jaar en in de oneven jaren aan boeken voor 12 jaar en ouder.


De Thea Beckmanprijs is een prijs voor het beste historische jeugdboek en wordt ieder jaar uitgereikt in het derde weekend van september in Archeon. In de even jaren wordt de Thea Beckmanprijs uitgereikt aan boeken van de leeftijdscategorie tot 12 jaar en in de oneven jaren aan boeken voor 12 jaar en ouder.

Biografie Thea Beckman
Thea trouwde in 1945 met Dirk Hendrik Beckmann (1912-1993), met wie ze twee zonen en een dochter kreeg. Ze gebruikte de schrijversnaam Thea Beckman op verzoek van haar uitgever, die de naam Beckmann te Duits vond overkomen.

Beckman studeerde op latere leeftijd sociale psychologie aan de Universiteit Utrecht. Ze studeerde naar eigen zeggen vooral om haar frustraties op te ruimen. Ze vond het als kind al heerlijk om naar school te gaan. Maar door de economische crisis van de jaren dertig kwam haar vader zonder werk en daarna brak de Tweede Wereldoorlog uit. Ze was blij dat ze alsnog gestudeerd had. Ze koos voor sociale psychologie omdat het vooral veel theorie betreft. Dit was qua tijd goed te combineren met schrijven. Haar scriptie ging over de invloed van boeken op kinderen. Er kwamen geen significante resultaten uit.

Beckman wist al op haar elfde dat ze schrijfster wilde worden. Tijdens het schrijven deed ze de muziek aan. Het liefst had ze spannende muziek aan, dan kreeg ze naar eigen zeggen een spannend verhaal. Voordat ze met schrijven begon, trof ze veel voorbereidingen. Ze verzamelde zo veel mogelijk gegevens en ging samen met haar man op reis. Na het overlijden van haar man bleef ze reizen, hoewel met minder plezier. Veel van de boeken van Beckman hebben een historische achtergrond. Ze schreef naar eigen zeggen gewoon een boek, zoals ze vond dat het geschreven moest worden. Ze deed dat zo spannend, interessant en zo goed mogelijk. Daarbij romantiseerde ze de historie, omdat ze vooral spannende en avontuurlijke boeken wilde schrijven. "En wie het op wil pikken, gaat zijn gang maar", aldus Thea Beckman.

Beckmans bekendste boek is Kruistocht in spijkerbroek uit 1973 waarvoor zij in 1974 de Gouden Griffel kreeg en een Europese prijs voor het beste historische jeugdboek. Dit boek gaat over de kinderkruistocht van 1212. In 2003 werd de 80ste verjaardag van Beckman uitgebreid gevierd in Utrecht. Haar uitgever Lemniscaat presenteerde toen ook haar laatste boek, Gekaapt. Ook werd aangekondigd dat haar boek Kruistocht in Spijkerbroek verfilmd zou gaan worden. Het scenario voor deze film is nog uitgebreid met Thea Beckman besproken, maar het eindresultaat heeft zij dus niet meer gezien. In 2005/2006 is het verfilmd door Ben Sombogaart onder de titel Crusade in Jeans. De verfilming begon juist één jaar nadat ze was overleden.

In haar tweede trilogie (bestaande uit Kinderen van Moeder AardeHet helse paradijs en Het Gulden Vlies van Thule) heeft Beckman een vrouwenmaatschappij op touw gezet. Ze geloofde echter niet dat een vrouwenmaatschappij beter zou uitpakken. Mensen deugden volgens haar niet. "Mensen zijn hebzuchtig, agressief en onverdraagzaam." Een ideologie had Beckman niet. Ze was niet godsdienstig en het socialisme,communisme en liberalisme trokken haar ook niet.

Ze stierf op 80-jarige leeftijd in haar woning in Bunnik. Ze werd gecremeerd in Crematorium Daelwijck.

Doelstellingen 

  • Het historisch jeugdboek als genre in de belangstelling brengen.  
  • Het stimuleren van historisch besef bij kinderen.  
  • Leesbevordering.  
  • Aansluiten bij canon en kerndoelen onderwijs.
  • Het stimuleren van het schrijven van jeugdboeken met historische invalshoeken.

Criteria  
Het bekroonde boek moet voldoen aan de volgende eisen:  

  • Het moet aantrekkelijk zijn voor de doelgroep.  
  • Het moet informatief en historisch betrouwbaar zijn - moet iets toevoegen aan het historisch besef.
  • Het moet van literaire kwaliteit zijn en een meeslepend en mooi verhaal zijn.

De uitreiking  
Ieder jaar reikt Museumpark Archeon de Archeon Thea Beckmanprijs uit aan het beste historische jeugdboek. De jury kijkt naar historische jeugdromans die én goed geschreven zijn én die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen naar het verleden. Door het lezen over de geschiedenis leren kinderen en jongeren immers ook iets over de huidige maatschappij. De winnaar van de Archeon Thea Beckmanprijs ontvangt € 1.250,- van Museumpark Archeon. Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond.

Naast de volwassen jury is er ook een jeugdjury. Deze reikt de Jonge Beckmanprijs uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van enthousiaste jongeren leest de shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. De winnaar van de Jonge Beckmanprijs ontvangt € 1.250,-. Schrijfster Marte Jongbloed begeleidt deze jury.

De Archeon Thea Beckmanprijs wordt uitgereikt tijdens het jaarlijkse schrijversweekend in het Archeon (het derde weekend in september). 

Lessuggesties

leesplan stichting lezen.png

Genootschap Schrijvers van de Ronde tafel  
Tevens vindt de jaarlijkse bijeenkomst plaats van de Schrijvers van de Ronde tafel. Schrijvers lezen voor uit eigen werk en signeren de boeken op de boekenmarkt.

Insturen boeken
Ieder jaar wordt een groslijst samengesteld van titels die verschenen zijn voor 1 april in het jaar van de uitreiking. Titels die daarna verschijnen, dingen mee in een volgende editie. Uitgevers worden uitgenodigd titels daarvoor aan te melden bij Archeon:

Monique Veldman
Postbus 600
2400 AP Alphen aan den Rijn
monique@archeon.nl

 

manie.png

2024

Winnaar Archeon Thea Beckmanprijs
De jury heeft besloten de Thea Beckmanprijs 2024 toe te kennen aan 'De reis van Manie Schaafijs' van Zindzi Zevenbergen en Hedy Tjin, uitgegeven door De Harmonie. Volgens de jury:

Zindzi Zevenbergen schreef een ingenieus gecomponeerd familieverhaal over migratie en doorzettingsvermogen. De jury is vol lof over de manier waarop de rode draad van Manies levensverhaal wordt afgewisseld met geestige intermezzo’s van kibbelende familieleden over de waarheid en fictie. De uitbundige illustraties van Hedy Tjin (de achterkleindochter van Manie Schaafijs) maken het boek tot een lees- en kijkfeest.

Winnaar Archeon Jonge Beckmanprijs
De juryleden van de Jonge Beckmanprijs hebben voor een andere winnaar gekozen, namelijk Henna Goudzand Nahar met het boek “Suikerland”, uitgegeven door Querido. Dit boek werd bekroond tot winnaar van de Archeon Jonge Beckmanprijs 2024. 

Lees meer..

 

 

toet.JPG

2023

Winnaar Archeon Thea Beckmanprijs
De jury heeft besloten de Thea Beckmanprijs 2023 toe te kennen aan “Schaduw van Toet” van Lida Dijkstra, met illustraties van Djenné Fila en uitgegeven door Luitingh-Sijthoff. Volgens de jury:

Lida Dijkstra schreef een prachtig boek waarin farao Toetanchamon, een van de bekendste onbekenden ter wereld, vakkundig en trefzeker in de historische context wordt gezet. De statige wereld van het oude Egypte komt zo heel dichtbij. De terloopse schrijfstijl, schitterende uitvoering en de illustraties van Djenné Fila dragen eraan bij dat dit boek een feest is om (voor) te lezen “

Winnaar Archeon Jonge Beckmanprijs
De juryleden van de Jonge Beckmanprijs hebben voor een andere winnaar gekozen, namelijk Astrid Sy met haar boek “Noem geen namen”, ook uitgegeven door Luitingh-Sijthoff. Dit boek werd bekroond tot winnaar van de Archeon Jonge Beckmanprijs 2023. 

Lees meer..

 

 

pungel.JPG

2022

Winnaar Archeon Thea Beckmanprijs
Annet Huizing schreef een prachtig boek waarin een groot verhaal lichtvoetig wordt aangesneden en waarin humor en ernst voortdurend stuivertje wisselen. De jury is vol lof over de wijze waarop ze noties over verwijdering en verzoening op onnadrukkelijke wijze tot leerstof maakt voor een nieuwe generatie.

Winnaar Archeon Jonge Beckmanprijs
Goed beschreven scènes, en het boekt brengt een glimlach op je gezicht. De juryleden vinden dat ze dankzij dit boek veel hebben geleerd over geschiedenis, en het boek gaf ook een wijze les mee. Je leert dat je eerlijk moet zijn, maar je moet ook niet te hard voor jezelf zijn.

Lees meer..

 

 

 

 

Jean-Claude van Rijckeghem - IJzerkop.jpg

2021

Winnaar Archeon Thea Beckmanprijs
De winnaar is een boek dat de jury beschouwt als de eerste onder zijns gelijken in deze competitie. Een boek dat erin slaagt om jongeren mee te nemen naar vroeger waar het nog normaal was dat andere mensen beslissingen namen over jouw leven als meisje/vrouw. De jury heeft besloten de Thea Beckmanprijs 2021 toe te kennen aan IJzerkop van Jean-Claude van Rijckeghem. 

Winnaar Archeon Jonge Beckmanprijs
De 12 juryleden van de Jonge Beckmanprijs hebben ook Jean-Claude van Rijckeghem met zijn boek ‘IJzerkop’ bekroond tot winnaar van de Archeon Jonge Beckmanprijs 2021. De jury van de Jonge Beckman was ook onder de indruk van het boek van Rob Ruggenberg en geven zijn boek ‘Offerkind’ een eervolle vermelding van de Jonge Beckmanprijs 2021.  

Lees meer..

 

   
martine letterie verboden te vliegen.jpg

2020

Winnaar Archeon Thea Beckmanprijs
De jury heeft besloten de Thea Beckmanprijs 2020 toe te kennen aan Verboden te vliegen van Martine Letterie. Een knap geschreven verhaal over een belangrijk en beladen onderwerp. Een boek dat erin slaagt om jonge kinderen mee te nemen in de – helaas nog altijd actuele – verwarrende werkelijkheid van gewone mensen die terechtkomen in een oorlogssituatie.

Winnaar Archeon Jonge Beckmanprijs
De juryleden van de Jonge Beckman, bestaande uit 5 jongeren tussen de 11 en 14 jaar, benoemen 'Schaduw van de leeuw' van Linda Dielemans tot winnaar van de Jonge Beckmanprijs 2020.

Lees meer..

 
   
hendrik de hollandsche indiaan bianca mastenbroek.jpg

2019

Winnaar Archeon Thea Beckmanprijs
De Thea Beckman jury heeft gekozen voor Hendrick, de Hollandsche indiaan van Bianca Mastenbroek als winnaar van de Thea Beckmanprijs 2019.Een knap geschreven jeugdroman, gebaseerd op historische gebeurtenissen. Een boek dat erin slaagt om de complexe historische werkelijkheid van een tamelijk onbekende episode uit de Nederlandse geschiedenis overtuigend vanuit meervoudig perspectief te beschrijven.

Winnaar Archeon Jonge Beckmanprijs
De juryleden van de Jonge Beckman, bestaande uit 5 jongeren tussen de 11 en 14 jaar, benoemen Hendrick, de Hollandsche indiaan van Bianca Mastenbroek tot winnaar van de Jonge Beckmanprijs 2019.

Lees meer..

   
ArendVanDam_DeReisVanSyntaxBosselman.jpg

2018

Winnaar Archeon Thea Beckmanprijs
De jury kent de Thea Beckmanprijs 2018 toe aan De reis van Syntax Bosselman van Arend van Dam. Het boek gaat over een uiterst pijnlijke episode uit onze geschiedenis. Een boek dat je door elkaar schudt en aan het werk zet. Met als bijvangst een kijkje in de schrijverskeuken waarin de jonge lezer leert hoe zo’n complex boek tot stand komt. 

Winnaar Archeon Jonge Beckmanprijs
De juryleden van de Jonge Beckman, bestaande uit 5 jongeren tussen de 11 en 14 jaar, benoemen Anna’s grote reis, van Inez van Loon tot winnaar van de Jonge Beckmanprijs.

Lees meer..

   
rob ruggenberg haaieneiland.jpg

2017

Winnaar Archeon Thea Beckmanprijs
Een boek van een auteur die erin geslaagd is een boeiende en spannende jeugdroman te situeren in een waar gebeurd kader, en dat niet voor de eerste keer. De jury heeft besloten de Thea Beckmanprijs 2017 toe te kennen aan de jeugdroman 'Haaieneiland' van Rob Ruggenberg. 

Lees meer..

   
selma noort de zee kwam door de brievenbus.jpg

2016

Winnaar Archeon Thea Beckmanprijs
De winnaar Archeon Thea Beckmanprijs 2016 is Selma Noort met haar Roman 'De zee kwam door de brievenbus'.

Lees meer..

   

2015

Winnaar Archeon Thea Beckmanprijs
De winnaar van 2015 was Wilma Geldof met haar prachtige jeugdroman 'Elke dag een druppel gif'.

Winnaar Archeon Jonge Beckmanprijs
De Jonge Beckmanjury heeft Wilma Geldof 'Elke dag een druppel gif' en Rob Ruggenberg 'Boogschutter van Hirado' bekroond tot winnaar van de Jonge Beckmanprijs.

Lees meer..

   

2014

Winnaar Archeon Thea Beckmanprijs
De winnaar van 2014 was Dirk Weber met zijn jeugdroman De goochelaar, de geit en ik (Querido).

   
 

2013

Winnaar Archeon Thea Beckmanprijs
De winnaar van 2013 was Agave Kruijssen met De keerzijde van de keizer. Zij ontving de oorkonde en geldprijs uit handen van de voorzitter en de winnares van vorig jaar: Anna Woltz

   
 

2012

Winnaar Archeon Thea Beckmanprijs
De winnaar van 2012 was Anna Woltz met Ik kan nog steeds niet vliegen. Zij ontving de oorkonde en de geldprijs uit handen van Rindert Kromhout. De winnaar van het jaar ervoor. 

   
 

2011

Winnaar Archeon Thea Beckmanprijs  
De winnaar van 2011 was Rindert Kromhout met Soldaten huilen niet. Hij ontving de oorkonde en de geldprijs uit handen van Jan Terlouw.

   
Jacques Vriens met Oorlogsgeheimen.jpg

2009

Winnaar Archeon Thea Beckmanprijs  
De winnaar van 2009 was Jacques Vriens met Oorlogsgeheimen.

   
Noella Elpers met Dolores!.jpg

2007

Winnaar Archeon Thea Beckmanprijs  
De winnaar van 2007 was Noella Elpers met Dolores!.

   
Willy Spillebeen met SergeSamuel.jpg

2006

Winnaar Archeon Thea Beckmanprijs  
De winnaar van 2006 was Willy Spillebeen met Serge/Samuel.

   
Pat van Beirs en Jans-Claude van Rijckeghem met Jonkvrouw.jpg

2005

Winnaar Archeon Thea Beckmanprijs  
De winnaar van 2005 was Pat van Beirs en Jeas-Claude van Rijckeghem met Jonkvrouw.

   
Bennie Lindelauf met Negen open armen.jpg

2004

Winnaar Archeon Thea Beckmanprijs  
De winnaar van 2004 was Bennie Lindelauf met Negen open armen.

   
Thea Beckman met Gekaapt!.jpg

2003

Winnaar Archeon Thea Beckmanprijs  
De winnaar van 2003 was Thea Beckman met Gekaapt!.

 

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design