Via Albaniana
Via Albaniana

Met eigen handen en op authentieke wijze aangelegde Romeinse weg, Via Albaniana. De weg werd door Romeinen ruim 2.000 jaar geleden gelegd van Katwijck naar Berg en Dal. De weg was ruim 275 km lang en werd gebruikt om snel van de ene naar de andere kant van het Rijk te reizen en via koeriers, de zogenaamde Cursus publicus konden berichten worden verstuurd waardoor iedereen snel op de hoogte was van het laatste nieuws. In ons park is Via Albaniana als recontructie te bekijken. Via Albaniana is hier ruim 22 meter lang. Aan het begin van Via Albaniana is een replica van de beroemde mijlpaal nabij forum Hadriani tentoongesteld. 

De mijlpaal
De mijlpaal nabij forum Hadriani werd ongeveer vier Romeinse mijlen (ongeveer 6 km) naast landgoed Arentsburg in Voorburg gevonden. De stad werd genoemd naar haar stichter, keizer Hadrianus, die in 120 na Christus het gebied bezocht. De mijpalen werden gebruikt om aan te geven welke afstand je nog moest afleggen om bij de volgende stad aan te komen maar ook voor wie er verantwoordelijk was geweest voor de aanleg van de weg en eventuele reparaties. Het was van belang dat je goed las als je bij de mijlpaal stond anders liep je de eindbestemming voorbij.

Tentoonstelling
Er is naast de weg en de mijlpaal ook nog een bijbehorende tentoonstelling te bewonderen. In deze tentoonstelling kan je lezen over de aanleg van de Romeinse wegen in Nederland en Europa en waar deze wegen zoal voor werden gebruikt. Iets wat duidelijk opvalt bij de tentoonstelling is de wegpaal die te zien is in de vitrine. Deze Valkenburgse wegpaal laat zien dat er gewerkt werd volgens een gestroomlijnd systeem. Deze gevonden paal is gekapt rond 124 na Christus. Het eikenhout is mogelijk afkomstig uit een speciaal aangelegd kweekbos in het Duitse Rijnland. 

Via Albaniana en de bijbehorende tentoonstelling is een uniek geschenk van de VVvA in het kader van hun 25-jarig jubileum. 

Volgende
/assets/img/tpl/no-image.png Arena Arena

Volg ons op social media:

© 2025 Archeon, SERA Business Design