Archeon Limes Landmark Romein

Archeon Limes Landmark Romein


Julius Albanianus, de acht meter hoge Romeinse legionair, is geplaatst langs de N11!

Archeon, de provincie Zuid-Holland en gemeente Alphen aan den Rijn hebben samen een acht meter hoog silhouet van een Romeinse legionair langs de N11. Deze soldaat, die door de inwoners Julius Albanianus is genoemd, werd op vrijdag 18 december geopend door gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland Rik Janssen en wethouder van gemeente Alphen aan den Rijn Kees van Velzen. De soldaat staat symbool voor de Limes in Nederland en visualiseert het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.

De Limes

Alphen aan den Rijn lag vroeger aan de grens van het Romeinse Rijk, de Limes. De Limes is een van de grootste archeologische monumenten, zich uitstrekkend over heel Europa (en delen van Azië en Afrika). Ons deel van deze rijksgrens (de neder-Germaanse Limes) staat op de lijst om in 2020 genomineerd te worden voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Centraal in dat proces staat de visualisatie van deze grens.

Een grote Romein

Om ons Romeins verleden beleefbaar te maken is er een acht meter hoge Romeinse legionair van cortenstaal geplaatst op de hoek van de geluidswal. Deze Romein is te zien van beide rijrichtingen en is bereikbaar vanuit de woonwijk Kerk en Zanen. Het schild is als uitzichtpunt te beklimmen.

Een passende naam

Om dit nieuwe Limes-icoon een passende naam te geven, heeft er een actie gelopen om de beste naam te kiezen. Meer dan 500 personen en scholen kozen uit vier namen hun favoriet. De uiteindelijke winnaar is Julius Albanianus, een naam die verwijst naar zowel de keizerlijke familie als naar Romeins Alphen aan den Rijn!

Onthulling en planning

Op vrijdag 18 december is deze soldaat geopend door de gedeputeerde R.A. Janssen en wethouder C.J. van Velzen. Onder begeleiding van een groep Romeinse soldaten en burgers beklommen zij de geluidswal, waar zij de Romeinse goden via een orakel om advies vroegen.

 

10 december 2015

Vlakbij Archeon wordt op de wal langs de N11 een gigantische Romeinse soldaat geplaatst. Deze Romein is het symbool van ons Romeinse verleden. De soldaat moet nog een goede Romeinse naam krijgen. Eentje die de Alphenaren sympathiek in de oren klinkt.

Archeon heeft een voorselectie gemaakt van vier goede Romeinse namen. De gekozen namen zijn Titurius Alba, Marcus Titurius, Albanus Germanicus en Julius Albanius.

Titurius Alba

Titurius Alba betekent witte of blonde Titurius uit Alphen. Titurius heeft als soldaat in het Alphense fort Albanianae gediend. Dat weten we omdat hij zijn naam in zijn bord gekrast heeft. Dat bord hebben we nog!

Marcus Titurius

Marcus Titurius is ook een soldaat uit het Alphense fort. Ook zijn bord, met zijn naam erin gekrast, hebben we nog!

Albanus Germanicus

Albanus Germanicus is een naam die verwijst naar de plek waar de familie vandaan komt. Albanus is afgeleid van het fort Albanianae en Germanicus verwijst naar de provincie Germania Inferior.

Julius Albanianus

Julius Albanianus komt uit een familie die de naam van de keizerlijke familie, de Julii, heeft overgenomen als eerbetoon. De bijnaam Albanianus wijst naar het Alphense fort Albanianae.

Namen in het Romeinse Rijk

Romeinse burgers dragen in het Romeinse Rijk officieel drie namen: een voornaam, en familienaam en een bijnaam. De roepnaam van deze Romeinen bestaat meestal uit de familienaam en de bijnaam, omdat er niet veel verschillende voornamen zijn.

Zo heet Julius Caesar eigenlijk voluit Gaius (voornaam) Julius (familienaam) Caesar (bijnaam). Caesar is dus zijn bijnaam, het betekent krullenbol!

In Alphen aan den Rijn zijn tijdens opgravingen Romeinse namen gevonden. Soldaten krassen hun naam vaak in hun servies om dit niet te verliezen. Vier van deze namen klinken heel lokaal, alsof deze Romeinen niet alleen soldaat zijn, maar zich hier ook thuis voelen. Deze namen staan in de poll om uit te kiezen.

De Romeinse naam voor het fort in de stad Alphen aan den Rijn, opgegraven op de plek waar nu het Rijnplein is, is Albanianae. Zo genoemd omdat het fort langs het in de Romeinse tijd ‘witte water’ ligt. Onze regio ligt in de Romeinse tijd in de provincie Germania Inferior. De beide Alphense forten zijn halverwege de eerste eeuw gebouwd en zijn ongeveer 225 jaar ´bewoond´ gebleven.

Samenwerking

De plaatsing van de Landmark Limes, N11 wordt mede mogelijk gemaakt door Archeon, Stichting Museumpark Archeon, gemeente Alphen aan den Rijn en Provincie Zuid-Holland, welke in het kader van de Erfgoedlijn Limes aan het project bijdragen.

   

Volg ons op social media:

© 2025 Archeon, SERA Business Design