Lezing - Een huis voor altijd

Lezing - Een huis voor altijd

Lezing van Museumpark Archeon i.s.m. de Vereniging Vrienden van Archeon in het Archeologiehuis: "Een huis voor altijd". Een lezing door Dr. Saskia Stevens. 


Lezing: Een huis voor altijd

Lezing op woensdag 5 februari  2020 in het Archeologiehuis. Aanvang 20:00 uur, zaal open 19:30 uur, museumkaart geldig (het museum bij de ingang van Archeon, Archeonlaan 1)
In samenwerking met Museumpark Archeon en het Archeologiehuis Zuid-Holland nodigt de V.V.v.A. u uit voor een interessante lezing door Dr. Saskia Stevens.

“Een huis voor altijd”
Romeinse begrafeniscultuur en herinneringsrituelen

Inhoud van de lezing
Veel meer dan vandaag, was de dood een onderdeel van het dagelijks leven van de Romeinen. De mensen werden minder oud, het sterftecijfer lag hoger en in sommige gevallen was het eervoller om zelf een einde aan je leven te maken, dan om in schande verder te gaan. In deze lezing ga ik in op de relatie van de Romeinen met de dood. Hoe keken ze er tegen aan? Hoe zag een Romeinse begrafenis er uit, wat voor een rituelen hadden ze en waar vonden de doden hun laatste rustplaats? Wachtte na de dood een eeuwig toeven in de Elysische velden, of een gruwelijk verblijf in de Tartarus? Hoe hielden de Romeinen de herinnering aan een dierbare overledene levend? Aan de hand van verhalen van antieke auteurs, inscripties en archeologische overblijfselen wordt een beeld geschetst van hoe de Romeinen met de dood omgingen in de late Republiek en vroege Keizertijd.

Over de spreker
Dr. Saskia Stevens is werkzaam als universitair docent bij de afdeling Geschiedenis van de Oudheid en Antieke Cultuur. Ze is gespecialiseerd in de geschiedenis en archeologie van de Romeinse Periode. Haar onderzoek richt zich op de dynamiek en betekenis van grenzen en grenslandschappen in het Romeinse Rijk en momenteel is zij bezig met het opzetten van een interdisciplinair onderzoek over de Romeinse rijksgrens (limes) in Nederland: Constructing the Limes. Een ander interessegebied betreft de Romeinse wooncultuur in Rome, Ostia en Pompeii. Dr. Stevens is bovendien opleidingscoördinator van de bacheloropleiding Geschiedenis.

De toegang tot de lezingen van de V.V.v.A is gratis, voor consumpties wordt een kleine vergoeding gevraagd. Meld je hier aan.

 

 

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design