Nationale Museumweek in Archeon

Nationale Museumweek in Archeon

04-04-2018

Van maandag 9 t/m zondag 15 april zetten ruim 400 musea hun unieke collecties, ons culturele kapitaal, volop in de schijnwerpers. Het thema van de Nationale Museumweek is “Ontdek samen ons échte goud. Dichterbij dan je denkt!”. Ontdek #OnsEchteGoud in Museumpark Archeon.

 

Hieronder enkele pronkstukken (#OnsEchteGoud) van Archeon:

Bronstijd-man Kars
Archeologen van de Universiteit van Amsterdam hebben een gezichtsreconstructie gemaakt van een menselijke schedel uit de Bronstijd. De reconstructie is gemaakt aan de hand van een menselijke schedel die in een massagraf in Wassenaar is gevonden. Uit onderzoek blijkt dat het moet gaan om een man in de leeftijd tussen de 30 en 40 jaar. 'Het was een boer die door een geweldsmisdrijf om het leven is gebracht,' legt archeoloog Maja d'Hollosy uit. 'We kunnen zien dat zijn schedel met een bijl of iets dergelijks is ingeslagen.'
De schedel is gebruikt om een zo precies mogelijke reconstructie te maken. 'Maar je weet niet of dit helemaal klopt,' zegt d'Hollosy. 'Van sommige dingen weten we het wel zeker. De grote en de plaats van de ogen bijvoorbeeld, de vorm van de neus, de grootte van de mond en de vorm van de kaak. Maar details zoals rimpels of de precieze kleur van de huid zijn een gok.'

Kano 5
In de jaren zeventig was in het dorpje Zwammerdam een grote opgraving. Hier werden totaal onverwacht zes schepen gevonden. Het was de eerste keer dat langs de Oude Rijn een dergelijke vondst is gedaan. Er zijn drie grote transportschepen, de voorlopers van de Rijnaken, opgegraven. Een replica van een van deze schepen ligt in Museumpark Archeon. Er werden ook drie vissersboten opgegraven. Het gaat daarbij om kano’s. Kano 5 is een exemplaar met gaten in de wanden van de boot om de vissen levend te kunnen vervoeren.

  

Zwammerdam Restauratiewerf
Na 40 jaar is op zaterdag 16 december 2017 de restauratie van de Rijks Maritieme Erfgoed Collectie Romeinse Zwammerdamschepen begonnen. Het eerste schip dat weer in elkaar wordt gezet is de Zwammerdam 2, een vrachtschip van 22 meter lang. De werkzaamheden zullen ruim een jaar duren en zullen worden uitgevoerd in de Zwammerdam Restauratiewerf in Archeon. In de restauratiewerf is ook een mooie tentoonstelling over de Zwammerdamschepen, de Romeinse limes en de restauratie.

Het doel is om deze schepen weer terug te geven aan het publiek in het nieuw op te richten Nationaal Romeins Scheepvaart Museum, bij Archeon, in het kader van de Limes Unesco Wereld erfgoednominatie.  

De restauratie van de Zwammerdamschepen is altijd toegankelijk voor het publiek tijdens openingstijden van Museumpark Archeon.

Zwaard met inscriptie
Een van de ‘gouden’ objecten uit de collectie is een deel van een zwaard met een inscriptie, waarover in 2014 een artikel geschreven is door dhr. M. van Hasselt.

Van dit middeleeuwse zwaard uit ongeveer 1200 zijn de kling, het zwaardblad, bewaard gebleven. Het zwaard is gevonden tijdens een archeologische opgraving in het centrum van Alphen aan den Rijn. Het handvat is bewust afgebroken, waarna de kling waarschijnlijk is gedumpt. Aan beide zijden van het blad staan lange series letters, ingelegd met zilver in het stalen zwaard. Dit zien we wel meer bij zwaarden uit deze periode, en de inscriptie lijkt dan ook erg op soortgelijke vondsten in bijvoorbeeld Zweden, Duitsland, Frankrijk en Polen.

Een translitteratie loopt als volgt:
+BENEDOXOFLISSCSDRRISCDICECMTINIUSCSDNI+
+DIOXMTINIUSESDIOMTINIUSCSDICCCMTDICIIZISI+

  

Toegangspoort van Albaniana
Vandaag staat de Toegangspoort van Albaniana centraal. Deze kalkstenen plaat is een fragment van een van de toegangspoorten van het oude Romeinse fort Albaniana, Alphen aan den Rijn. Op de steen staat in het Latijn een tekst ter ere van de keizer, die betaald heeft voor het opknappen van de muur en de poort. Vertaald staat er:
“Keizer L. Septimius Severus Pius Pertinax Augustus, Opperpriester, bekleed met de macht van een volkstribuun etc., Vader des Vaderlands heeft met hulp van gedetacheerde soldaten van het Eerste Legioen voor de Cohors (I) II Praetoria (....) de muur met de poort(en) die van ouderdom ineengestort was, vanaf de grond herbouwd onder het gouverneurschap van (Venidius Rufus?)”

Gratis entree met de Museumkaart

Meer lezen?

  • Terugblik succesvol Licht Festival
  • Tentoonstelling geopend door burgemeester
  • Licht Festival Museumpark Archeon
  • Nieuwe Icoon van Alphen

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2025 Archeon, SERA Business Design