Nationale Museumweek

Nationale Museumweek

27-03-2019

Van maandag 8 t/m zondag 14 april zetten ruim 400 musea hun unieke collecties, ons culturele kapitaal, volop in de schijnwerpers. Het thema van de Nationale Museumweek is “Ontdek samen ons échte goud. Dichterbij dan je denkt!”. Dit jaar wordt er letterlijk ingespeeld op het thema: “Ons echte goud, dichterbij dan je denkt!” door het erfgoed van vestigingsplaats Alphen aan de Rijn te belichten.

Ontdek #OnsEchteGoud in Museumpark Archeon.

Romeinse soldaten in Alphen aan den Rijn?

Deze replica van het Castellum laat zien hoe een Romeins grensfort in het noorden van het Romeinse Rijk eruit heeft gezien. Het is een replica van het Romeinse Castellum (Albanianae) dat in Alphen aan den Rijn heeft gestaan en tussen 40 en 270 na Christus door ongeveer 500 soldaten werd gebruikt als fort. Dit waren overigens vaak geen Romeinen maar “auxilliari”, mensen die graag het Romeins burgerrecht wilden ontvangen en hier hun tijd uitzaten, want je stationeert natuurlijk niet je beste troepen in zo’n zompige uithoek als Nederland.

In het Romeinse deel van Museumpark Archeon is niet alleen de replica van het fort te bewonderen, ook kunt u zich als bezoeker bijna 2000 jaar terug in de tijd wanen, door u te laten masseren in het Romeins badhuis, te eten in de herberg, met de rechtervoet binnen te treden in het tempelcomplex of rond te struinen door de Romeinse kruidentuin!

De Domus, het domein van handelaren en ambachtslieden

Tijdens de Romeinse periode leefden de meeste mensen in Nederland op het platteland en een klein deel van de bevolking in steden. De rijke burgers leefden in villa’s en de handelaren en ambachtslieden in een domus (stadswoning) als deze. Deze gereconstrueerde domus is gebaseerd op opgravingen van een domus uit Voorburg, uit ongeveer 150 na Christus. In de tweede eeuw na Christus lag hier namelijk de Romeinse stad Forum Hadriani (genoemd naar Keizer Hadrianus).  

In de domus in Museumpark Archeon kunt u een bezoek brengen aan de pottenbakker die hier woont en werkt, maar u kunt nog meer beleven in het Romeinse gedeelte van Museumpark Archeon! Zo kunt u zich laten masseren in het Romeins badhuis, eten in de herberg, met de rechtervoet binnen te treden in het tempelcomplex of heerlijk rond te struinen door de Romeinse kruidentuin!

Een gladius voor de gladiator

Dit is een “gladius”, een kort Romeins zwaard. Dit zwaard is gevonden in Alphen aan den Rijn. Het soort werd gebruikt tussen 12 voor Christus tot 450 na Christus, door Romeinse soldaten. Zij gebruikten zo’n Gladius voornamelijk om vijanden mee neer te steken, maar konden er ook mee slaan en snijden. Het zwaard veroorzaakte diepe wonden bij de tegenpartij. Zoals de naam doet vermoeden, is het woord “gladiator” van de gladius afgeleid. Gladius betekent zwaard en een gladiator is letterlijk een “zwaardvechter”. Gladiatoren gebruiken naast de gladius andere wapens.

De gladius is, samen met nog veel meer schatten uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen te bewonderen in het Archeologiehuis Zuid-Holland (naast de ingang van Museumpark Archeon).

Het vrachtschip uit Nigrum Pullum (Zwammerdam)

In de nederzetting Nigrum Pullum (tegenwoordig Zwammerdam), zijn in de jaren ’70 van de vorige eeuw overblijfselen van zes bijzondere Romeinse schepen opgegraven. De Romeinse Limes (grens) waar deze schepen zijn gevonden, is genomineerd om tot Unesco werelderfgoed te behoren!

Op dit moment wordt één van de schepen, de Zwammerdam 2, in het bijzijn van bezoekers van het Archeon in elkaar gezet en gerestaureerd! Het is een platbodem vrachtschip uit ongeveer 205 na Christus. U kunt dit schip altijd komen bewonderen als het park open is! Ook kunt u de restauraties volgen via het logboek en de Limesjournaals op deze website http://www.zwammerdamschepen.nl/home.html.

Venus, godin van liefde en schoonheid

Ook dit bijna 2000 jaar oude Romeinse beeldje is in Alphen aan den Rijn teruggevonden. Dit beeldje van pijpaarde stelt de godin Venus voor, de godin van liefde en schoonheid die uit het schuim van de zee geboren is. Dit was één van de vele goden/godinnen die de Romeinen aanbaden. De Romeinen waren namelijk zeer godsdienstig. Zij geloofden bijvoorbeeld dat veroveringen van hun legioenen een beloning van de goden waren en dat de keizers van de goden afstamden. Rituelen als offers, geloften en bezweringen maakten deel uit van het dagelijks leven van een Romein. Voor iedere gebeurtenis werd weer een andere god aangeroepen.

Het Venusbeeldje is, samen met nog veel meer schatten uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen te bewonderen in het Archeologiehuis Zuid-Holland (naast de ingang van Museumpark Archeon).

Het Romeinse lintje

Deze ronde schijf is in het centrum van Alphen aan den Rijn gevonden en komt uit de tijd van de Romeinen. De schijf heeft een afbeelding van de vierde keizer van het oude Rome: Keizer Claudius (regeerde van 41-54 n. Chr.). De Romeinen noemden zo’n schijf een “phalera”. Zij gebruikten het als beloning in het leger of als een versiering van paardentuig. Als een soort van medaille konden deze schijven worden uitgedeeld aan soldaten, die de schijven vervolgens ter decoratie aan hun harnas konden hangen.

De phalera is, samen met nog veel meer schatten uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen te bewonderen in het Archeologiehuis Zuid-Holland (naast de ingang van Museumpark Archeon).

 

Meer lezen?

  • In Memoriam
  • VPRO OVT live vanuit Archeon
  • Nieuwsbrief Herfstvakantie 2024
  • Terugblik op de Grijze Jager Dag 2024

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design