Oudste pijl en boog ontdekt

Oudste pijl en boog ontdekt

In Zuid-Frankrijk is in de Grotte Mandrin het bewijs gevonden dat het eerste gebruik van pijl en boog in Europa door de homo sapiens al 54.000 jaar geleden plaatsvond, in de Oude Steentijd. Vandaag kwam het Jeugdjournaal polshoogte nemen. 


In het Mesolithicum in Museumpark Archeon kwam het Jeugdjournaal langs. dr. Gerrit Dusseldorp van de Universiteit Leiden gaf uitleg. Deze vondst betekent namelijk dat het jagen met pijl en boog duizenden jaren eerder voorkwam dan voorheen werd aangenomen. Bovendien bleek dat de grot afwisselend werd gebruikt door Neanderthalers en Homo Sapiens. Die twee groepen leefden dus blijkbaar toch lange tijd naast elkaar. De grot werd voor het eerst in 1990 ontdekt en bevat vele archeologische overblijfselen in verschillende lagen. In één bodemlaaag van 54.000 jaar oud werden kleine pijlpunten aangetroffen. Uit de gevonden dierenbotten blijkt dat de grotbewoners op paarden, bizons en herten joegen. De laatste ontdekkingen zijn groot nieuws in de archeologische wereld.  

Vandaag kwam het jeugdjournaal kijken hoe de mensen in de prehistorie hebben gejaagd met de pijl en boog. In Archeon zie je het jagen van zo'n 10.000 jaar geleden. Wil je ook pijl en boogschieten in de prehistorie kom dan naar Archeon deze voorjaarsvakantie. 

Kijk even mee terug naar het Jeugdjournaal jeugdjournaal donderdag 23 februari 2023

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design