Vikingen vieren zomer in Archeon

Vikingen vieren zomer in Archeon

De oude schoolplaat uit 1927 van J.H. Isings is overbekend: de trotse Viking staat in prachtige uitdossing op de loopplank van zijn schip. 


De oude schoolplaat uit 1927 van J.H. Isings is overbekend: de trotse Viking staat in prachtige uitdossing op de loopplank van zijn schip. Zijn rossig-grijze manen wapperen in de wind. Op de achtergrond brandt de horizon: Dorestad gaat in vlammen op. Joelende Vikingen keren naar de oever terug, zwaar beladen met geroofde schatten. Inmiddels zijn we bijna 100 jaar verder en weten we beter. Zo is het niet gegaan met Dorestad. 

Dorestad was een emporium, een handelsplaats van internationale allure. Ze kwam tot bloei onder het Frankische bewind, vanaf halverwege de achtste eeuw en vooral tijdens de regeerperiode van Karel de Grote. Het inwoneraantal van die dagen wordt op vele duizenden geschat. Er kwamen handelaars van overal uit Europa. Ook de late Vikingen boden hier graag hun waren aan en sloegen lading in die vanuit het achterland of het (soms verre) zuiden werd aangevoerd. 

Vanaf 834 kwamen Vikingen met minder vreedzame plannen in Dorestad. Toen was de positie van de plaats al verzwakt. De rivier had al een andere loop genomen, verder van de oude oever af, en was slechter bevaarbaar. Het bestuur van eht rijk was minder gestructureerd, het gezag was verslapt. Mogelijk waren andere handelscentra al in opkomst. Misschien hoorden de Vikingaanvallen zelfs bij een stragisch plan van concurrerende machthebbers. 

Verschillende plunderingscampagnes gaven Dorestad de nekslag, de bewoners kwamen om of trokken weg. 

En die grote branden van de horizon? Die waren hier niet. Archeologisch onderzoek heeft hier geen sporen van 
teruggevonden. 

Vikingen Isings Noormannen bij Dorestad 08-21.jpeg

 

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design